Affiliate marketing je nástroj, díky kterému je možné zvýšit obrat e-shopu v průměru o 
10 – 60 %. Otázkou je, jak tento výkonnostní typ marketingu funguje a jak ho využít pro zvýšení obratu ve svém vlastním e-shopu? Právě na to se zaměří náš dnešní článek, kde vám affiliate marketing představíme a ukážeme vám, jak na to.

Zdroj: Shuttershock

Co je to affiliate marketing?

Affiliate marketing je forma výkonnostního marketingu, kdy partner (např. webová stránka nebo influencer) prodává zboží jménem obchodníka za dohodnutou sazbu nebo procento z prodeje. Pro e-shopy se jedná o skvělou formu reklamy, jelikož platí až za přivedenou objednávku.

Tato forma marketingu vyniká tím, že je výhodná pro všechny zúčastněné. Na straně zákazníků je to možnost najít produkty, které by možná sami nenašli a získat podporu od někoho, komu pravděpodobně důvěřují. Na druhé straně, obchodník, provozovatel webu potažmo influencer a affiliate síť (o affiliate síti si povíme později) mají všichni podíl z prodeje.

Jak affiliate marketing funguje?

Abyste dokázali lépe pochopit, jak affiliate marketing funguje, musíte nejdříve znát všechny zúčastněné strany, které se tohoto “ekosystému” účastní. Celkem zde figurují až čtyři různé strany, a to konkrétně:

  • Webová stránka, influencer (partner nebo také publisher)
  • Obchodník (inzerent)
  • Affiliate síť (provozovatel affiliate programu)
  • Zákazník

Affiliate marketing je vlastně reklama založená na provizích. Partner vydělává peníze tím, že své publikum odkazuje na produkty inzerenta a může dostat zaplaceno za každé doporučení nebo za každý prodej, který je výsledkem tohoto doporučení. Provize z prodeje je většinou procentuální, ale může být i fixní. Všechno se měří nejčastěji prostřednictvím partnerských odkazů nebo slevových kuponů, které obsahují partnerovo ID.

Abychom si to celé představili v trochu jednodušší formě. Dejme si příklad, že si chce zákazník koupit třeba nový počítač. Bude hledat různé alternativy, recenze, srovnání nebo články, které by mu pomohly s výběrem.

Ve vyhledávání narazí na srovnání 10 nejlepších počítačů. Na webové stránce si vybere počítač podle svých preferencí. Proklikne se z webové stránky do e-shopu inzerenta čímž se zaznamená, že byl doporučen právě touto webovou stránkou. Zákazník v e-shopu objedná svůj nový počítač a webová stránka tak získá od e-shopu provizi z doporučené objednávky.

To je vlastně celý proces affiliate marketingu. Webovou stránku si můžete vyměnit i za jiné typy partnerů např. influencery. A počítač, který náš imaginární zákazník vyhledával, za jakýkoliv jiný produkt.

Přínosy affiliate marketingu

Kromě toho, že bude e-shop zvyšovat svůj obrat, přináší affiliate marketing i další spoustu výhod. Například mnohem efektivnější budování povědomí o daném e-shopu či produktu. Affiliate marketing vám pomůže dosahovat lepších výsledků ve vyhledávání i v linkbuildingu. Pokud eshop získá stálého zákazníka, který v budoucnu nakupuje přímo přes e-shop, provize z prodejů odpadá.

Jak zavést affiliate marketing ve svém e-shopu?

Na samém začátku je nutné se rozhodnout, zda chcete pro svůj e-shop vlastní affiliate program, tzn. že jeho provoz budete obstarávat sami nebo jestli necháte tvorbu a provoz affiliate programu na profesionálech. 

Vlastní affiliate program

Výhodou provozování vlastního programu jsou nižší náklady (pouze tehdy, pokud se podaří affiliate program dobře nastarovat a získat velké partnery), změny v affiliate kampani nemusíte konzultovat nebo nechat schvalovat affiliate sítí.

Nevýhodou je drahý provoz v začátcích, sami se musíte starat o akvizici nových partnerů a udržování vztahů s těmi stávajícími, což je časově velmi náročné.

Affiliate síť

Výhodou provozování affiliate programu v síti je, že nemusíte platit vlastní software (ten stojí okolo 24 000 Kč ročně), získáte přístup k nejlepším partnerům, kteří jsou v síti již zapojeni, o kampaň (propagaci programu, nové partnery, fakturace, reporting) se budou starat profesionálové a získáte i jejich podporu, možnost konzultací ohledně affiliate programu zdarma.

Nevýhodou je, že část provize z prodejů platíte affiliate síti. Změny v kampani je nutné konzultovat se sítí.


Zaujala vás možnost provozování vlastního affiliate programu nebo chcete zjistit více informací? Můžete si sjednat konzultaci zdarma s affiliate sítí Affial.com. Stačí poslat e-mail na hello@affial.com a domluvit se na termínu.