Občas se nám stává, že klienti mají pocit, že jim Tanganica generuje příliš vysoké PNO, které neodpovídá jimi nastaveným hodnotám. V tuto chvíli je určitě dobré si říci, proč tomu tak je a dokázat zhodnotit jak svůj e-shop, tak nastavení v Tanganice.

Jak správně nastavit PNO?

Ne každý, kdo se do Tanganicy registruje, ví, jak takové PNO nastavit a občas klienti toto číslo podhodnotí. V tomto případě doporučujeme konzultovat s naším specialistou.

Co mohu jako e-shopař udělat, abych neměl vysoké PNO?

Každý e-shopař ví, v jakém stavu je jeho e-shop a zda pro jeho funkčnost a vzhled udělal maximum. Návštěvníci stránky totiž nenakoupí, pokud se jim nezdá sebemenší detail na vašem e-shopu v pořádku. Může to být vizuální zpracování, může to být pomalé načítání, nebo třeba složitost kategorií. My jsme spojili síly s pár odborníky a společně jsme vytvořili následující e-book, abychom vás inspirovali k tomu, vyšperkovat svůj e-shop do posledního detailu.

Pokud si ale myslíte, že vám to nestačí a chtěli byste více, rádi vám zařídíme e-shopový audit, díky kterému přesně zjistíte, kde má právě váš e-shop slabá místa a na čem lze ještě zapracovat.

Doporučujeme vám, abyste si nechali e-shop zhodnotit nezávislým srovnávačem. Díky tomu můžete objevit různá úskalí, o kterých jste ani nemuseli vědět, která vedla k nízkému konverznímu poměru.

Co lze vylepšit na Tanganice?

Nejprve překontrolujte, že máte správně nastavené všechny potřebné náležitosti. Například nasazený Tanganica pixel, kvalitní podklady pro kampaně (správné texty, kvalitní obrázky,…), sdílené správné Google Analytics a další.

Poté je potřeba klást si následující otázky:

1) Jak dlouho mám Tanganicu spuštěnou?

Většina e-shopů, které nejsou s PNO spokojeni, ho hodnotí velmi brzo. Většinou se kampaně nedokáží přenést z fáze učení do fáze optimalizace. V tu chvíli radíme, aby si e-shopař zhodnotil kvalitu svého e-shopu (my mu s tím rádi pomůžeme) a ochotu fungovat nějaké období na horším PNO. Často se stává, že e-shopy, které v počátku nemají dobré výsledky, se časem překonvertují ve vysoce výkonné, jen je třeba trochu více trpělivosti.

2) Jakou částku dobíjím?

Je třeba reflektovat, kolik e-shop vložil prostředků do Tanganicy a od jaké částky očekává, že mu bude nést ovoce. E-shopař musí sám zhodnotit, jak vysoký marketingový náklad má e-shop na generování jedné objednávky. Pokud je jeho marketingový náklad na jednu objednávku například 300 Kč a e-shop dobije 1 000 Kč, nelze bohužel očekávat, že se kampaň naučí a bude optimalizovat, protože je to ze tří očekávatelných objednávek ( 1000/ 300) velice nepravděpodobné. I toto může mít vliv na vysoké PNO.

3) Jaký je průměrný konverzní poměr mého e-shopu?

Ve chvíli, kdy se v placené reklamě platí za proklik i zhlédnutí, je třeba optimalizovat konverzní poměr. Jak na to se dočtete v e-booku, cest je několik. Tato metrika má ale také velký vliv na vysoké PNO. Pokud platím za každé zhlédnutí nebo proklik, ale mám nízký konverzní poměr, tedy potenciální zákazníky, které reklama Tanganicy přivede, můj e-shop zkonvertuje v zákazníky reálné, platím velké částky prakticky zbytečně.

4) Které reklamní formáty mám na Tanganice spuštěné?

V Tanganice máte momentálně k dispozici čtyři reklamní formáty a tedy Google nákupy, vylepšené Performance Max, Dynamické textové reklamy, to vše na Google a Dynamické textové reklamy na Facebooku a Instagramu. Tanganica jako automatizovaný nástroj funguje hlavně z dat, které kampaně přináší a tedy čím více dat, tím rychlejší optimalizace. Proto doporučujeme mít spuštěno co nejvíce reklamních formátů, abyste učící fázi co nejvíce urychlili a tím dostali chtěné výsledky co nejdříve.


Jestli vás zajímají ještě nějaké další otázky na toto téma, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím e-mailu info@tanganica.cz nebo na telefonním čísle +420 777 732 719.