Věděli jste, že když sami kupujete reklamu na svůj e-shop přes Google Ads nebo Facebook, tak musíte sami dopočítávat a odvádět DPH? Pokud jste již plátci DPH, tak to jistě víte a tento článek není pro vás. Jste-li ale začínající e-shopař, tak vám poradíme!

Jelikož jsou reklamní systémy jako například Google Ads nebo Facebook Ads Manager vedeny zahraničními firmami, budou vám fakturovat částky za reklamy bez DPH. Toto DPH si poté musíte sami vyměřit (reverse charge) a odvést příslušnému finančnímu úřadu. V případě, že nejste zmíněným plátcem DPH, tak se musíte stát identifikovanou osobou. Pokud ale inzerujete přes Tanganicu, tak nic takového řešit nemusíte, DPH totiž odvedeme za vás. 

Identifikovaná osoba je plátcem DPH jen pro zahraniční nákupy, v České republice dále zůstává neplátcem DPH.  

Veškeré marketingové výdaje vašeho e-shopu v rámci těchto zahraničních platforem byste jako identifikovaná osoba měli zohlednit ve svém měsíčním daňovém přiznání. 

Jak na přihlášku a co dál? 

Po spuštění první reklamy nebo splnění jiné podmínky se podle zákona automaticky stáváte identifikovanou osobou. Od té chvíle máte 15 dní na registraci na finančním úřadě. Daňové přiznání pak podáváte vždy do 25 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém jste službu využili. Pokud ale v některém z měsíců neinzerujete, nemusíte přiznávat nulu. Jednoduše nepodáte nic. 
Také se vás týká vedení evidence výdajů, které se daňovou povinností pojí. Proto si uchovávejte všechny faktury, které vám Facebook, Google nebo jiné platformy vystaví. (zdroj: www.shoptet.cz)