Výkonnostní marketing je oblast, která se neustále vyvíjí a přináší nové koncepty, strategie a metriky pro hodnocení úspěšnosti. Jedním z relativně novějších pojmů, který si v posledních letech získává pozornost, je PNO. Ale co přesně PNO znamená a jaký má význam v kontextu výkonnostního marketingu?

Definice PNO

PNO je zkratka pro „Provoz, Návštěvnost, Objednávky“. Jedná se o trojici klíčových metrik, které společně poskytují komplexní pohled na výkonnost e-shopu nebo jakékoli online platformy, kde je hlavním cílem konverze návštěvníků na zákazníky.

  1. Provoz (Traffic) – Odkazuje na počet návštěvníků, kteří navštíví daný web nebo online platformu. Zde je důležité rozlišovat mezi celkovým provozem a kvalifikovaným provozem. Zatímco celkový provoz zahrnuje všechny návštěvníky, kvalifikovaný provoz zahrnuje ty, kteří mají vyšší pravděpodobnost konverze na základě různých faktorů, např. zdroje provozu, demografie atd.
  2. Návštěvnost (Visits) – Tento ukazatel měří počet jedinečných návštěvníků za dané časové období. Rozlišuje se od celkového provozu tím, že eliminuje opakované návštěvy od stejných uživatelů.
  3. Objednávky (Orders) – Zde jde o počet transakcí nebo konverzí, které byly na platformě dokončeny. V kontextu e-shopu by to byl počet prodaných produktů nebo služeb.

Význam PNO ve výkonnostním marketingu

PNO poskytuje holistický pohled na výkonnost online platformy. Zatímco tradiční metriky, jako je kliknutí a zobrazení, mohou poskytnout povrchní přehled, PNO se zaměřuje na celkovou cestu zákazníka od návštěvy webu po dokončení nákupu.

Když marketéři sledují PNO, mohou lépe optimalizovat své marketingové strategie. Pokud je například vysoký provoz, ale nízký počet objednávek, může to naznačovat problémy s konverzním procesem na webu. Naopak, pokud je nízký provoz, ale vysoký počet objednávek, může to ukazovat na efektivní segmentaci cílové skupiny.

PNO je v kontextu výkonnostního marketingu nástrojem pro hlubší pochopení chování zákazníků a účinnosti online platformy. Umožňuje marketérům získat jasný obrázek o tom, jak různé strategie a taktiky ovlivňují konverzní proces. V dnešní digitální éře, kde je každý klik a interakce měřitelná, je klíčové sledovat ty správné metriky, a PNO je jednou z nich.

Získejte jednoduše nové zákazníky pro váš e-shop!

Aplikace, ve které si spustíte pro svůj e‑shop reklamy na pár kliknutí na těch nejvýkonnějších marketingových kanálech. Propagujte své produkty na internetu jednoduše a zvyšte své tržby.