Možná si říkáte: „Co může aplikace Tanganica e-shopu přinést?“ Rádi vám v tomto článku představíme celý průběh spolupráce na konkrétních číslech, které jsme s našimi klienty získali.

Začínáme

Každý e-shop, který chce s Tanganicou spolupracovat, musí projít registrací a průvodcem nastavení. V registraci nastavujete pár základních informací o vás a v průvodci nastavení zadáváte již konkrétní informace k e-shopu, jako je například XML feed, nasazujete měřící kód Tanganica Pixel na váš e-shop a podobně. Vše doprovází přehledné návody včetně videí tak, aby se do Tanganicy dokázal zaregistrovat úplně každý.

Reklamní kredit

Do Tanganicy v průběhu spolupráce dobíjíte reklamní kredit, za který inzerujete své produkty. Ten doporučujeme napoprvé dobít v částce alespoň 10 000 Kč, aby měly kampaně dostatek prostředků na to se naučit a získat potřebný základ dat.

Výše dobíjeného kreditu se může samozřejmě měnit v závislosti na potřebách právě vašich kampaní. Zjistili jsme, že e-shopy do Tanganicy průměrně nabíjely první kredit mezi 8 a 10 tisíci Kč, ale průměrný měsíční dobíjený kredit v průběhu spolupráce vzrostl na 26 349 Kč, tedy více než třikrát oproti prvotnímu.

Výběr reklamních formátů

Po registraci a průvodci nastavení se dostanete do rozhraní aplikace, kde si nakonec jen zvolíte reklamní formáty, které chcete na Tanganice spouštět. K dispozici máte momentálně dynamické textové, produktové a performance max kampaně na Google, nebo produktové reklamy na Facebooku.

Zjistili jsme, že Performance max kampaně mají skvělý vliv na výkonnost kampaní. Doporučujeme vám si je tedy spustit také. Pokud si nebudete vědět s potřebnými podklady, rádi vám pomůžeme.

V nastavení e-shopu si také nastavte PNO. Jinými slovy si nastavte procentuální část vašeho obratu přes Tanganicu, kterou můžete vkládat zpět do marketingu. Na toto číslo poté budou kampaně optimalizovat. Zjistili jsme, že klienti, kteří měsíčně dobíjí výše zmíněných 26 349 Kč, mají PNO v průměru 12,5 %, tedy jejich tržby jsou přes Tanganicu zhruba 213 938 Kč za měsíc.

Spouštíme kampaně

Nově spuštěné kampaně si prochází takzvanou učící fází. Jde o období, kdy kampaně teprve sbírají data a učí se cílit na ideální publikum tak, aby vám přinášely co nejvíce objednávek za co nejnižší cenu. Je tedy možné zprvu očekávat trochu horší výsledky, než byste si představovali, než se kampaně do optimální fáze dostanou. Zjistili jsme ale, že postupem času se výsledky výrazně zlepšují, stačí nechat kampaně konzistentně spuštěné. Článek na toto téma si můžete přečíst zde:

Jakmile překonáte učící fázi, která zpravidla potřebuje 30 objednávek během posledních 30 dní, jsou vaše kampaně ve skvělé kondici a generují velmi dobré výsledky, které se časem stále zlepšují díky novému přísunu dat a neustálé optimalizaci.

Vyhodnocujeme statistiky

Statistiky je ve výkonnostním marketingu obecně dobré sledovat na dlouhodobější bázi. Ideálně na období alespoň jednoho měsíce. Již po prvním měsíci totiž budete schopni odhalit, zda má spolupráce správnou vývojovou tendenci. I když čísla za první měsíc nemusí být přesně taková, jaká si je představujete, je potřeba zjistit, zda se situace vyvíjí správným směrem. S tím vám rádi pomůžou naši konzultanti buď skrze telefon, nebo e-mail. Pokud budete mít jakékoliv otázky, určitě se na ně obraťe.

Může se stát, že situace nebude příznivá. Občas se děje, že Tanganicu chtějí využívat e-shopy, které ještě nejsou pro marketing připravené. Zkontrolujte si, že máte e-shop po technické i vizuální stránce v co nejlepší formě. Že jsou vaše stránky optimalizované na SEO, že jsou vaše obrázky kvalitní, navigace přehledná a průchod košíkem rychlý a intuitivní,… faktorů pro úspěch je spousty a vy sami nejlépe víte, zda je váš e-shop již připravený k propagaci.

Tomáš Ventruba, Optimio

Nástroj Tanganica je dalším dílkem skládačky výkonnostního marketingu. V některých případech poskytuje skvělý výkon, někdy sekunduje vašim kampaním, jindy se nezadaří a vy zjistíte, že zatím pro vás tento nástroj není. Chyba však není v jejich nástroji – chyba může být v kvalitě feedu, v aktuální situaci na trhu či stavu eshopu. Pokud má podávat Tanganica 100% výkon, musíte být 100% i vy.

Tolik k využívání aplikace Tanganica od marketingového specialisty Tomáše. Pokud si nejste jistí, zda má váš e-shop vše, co je k profitující spolupráci potřeba, obraťte se na nás. Rádi vám s čímkoliv poradíme.