Pro majitele e-shopu je klíčové mít propracované efektivní strategie pro zvýšení prodejů a rozšíření dosahu svého byznysu. Jednou z nejúčinnějších metod je vytvoření úspěšného affiliate programu. Affiliate marketing je skvělý způsob, jak získat nové zákazníky prostřednictvím spolupráce s partnerskými weby a influencery. V tomto blogovém článku vám představíme důležité kroky a tipy, jak vytvořit a spravovat úspěšný affiliate program pro váš e-shop a zvýšit tak prodejnost právě vašeho e-shopu.

Definujte své cíle a strategii

Než začnete s vytvářením affiliate programu, je důležité si stanovit měřitelné cíle a jasnou strategii. Zvažte, jaké jsou vaše očekávání od affiliate marketingu. Chcete zvýšit prodej určitého produktu, získat nové zákazníky nebo zlepšit povědomí o vašem e-shopu? Definujte si tyto cíle a přizpůsobte jim tak svou strategii.

Vyberte správné partnerské platformy

Pro správu affiliate programu je důležité vybrat vhodné partnerské platformy, které vám umožní sledovat provize, spravovat partnery a poskytnout jim potřebné nástroje pro propagaci vašeho e-shopu. Existuje mnoho různých partnerských platforem, jako jsou například ShareASale, Commission Junction nebo Impact.

Oslovte správné partnery

Správná volba partnerů je pro úspěch vašeho affiliate programu prakticky nejdůležitější. Hledejte partnery, kteří mají podobnou cílovou skupinu, jsou aktivní na sociálních médiích nebo provozují weby s relevantním obsahem. Navrhněte jim atraktivní provizní strukturu a poskytněte jim nástroje a materiály, které jim pomohou propagovat vaše produkty. Zároveň si již na začátku stanovte jasné podmínky spolupráce a domluvte se na tom, jak přesně bude spolupráce probíhat. Neopomeňte žádný detail.

Poskytněte atraktivní provizní strukturu

Aby vaši partneři měli motivaci propagovat vaše produkty, je důležité nabídnout jim atraktivní provizní strukturu. Zvažte, zda se rozhodnete pro procentuální provizi z každého prodeje, pevnou provizi za konkrétní akce nebo kombinaci obou. Ujistěte se, že provizní struktura je pro partnery přitažlivá a zároveň udržitelná pro váš e-shop.

Poskytněte kvalitní marketingové materiály

Abyste usnadnili propagaci vašich produktů svým partnerům, poskytněte jim kvalitní marketingové materiály, takzvaně je „nabriefujte“. To může zahrnovat reklamní bannery, textové odkazy, recenze produktů, slevové kupony nebo dokonce exkluzivní nabídky pro jejich publikum. Zároveň jim pomozte s nacítěním vaší značky a ukažte jim, co si pod spoluprací představujete.

Monitorujte a vyhodnocujte výkon

Pravidelně sledujte a vyhodnocujte výkon vašeho affiliate programu. Sledujte prodeje, kliknutí, konverze a další relevantní metriky. Tímto způsobem můžete identifikovat úspěšné partnery a strategie, které přinášejí nejlepší výsledky. Na základě těchto poznatků můžete upravit svou strategii a optimalizovat váš affiliate program.

Udržujte komunikaci

Komunikace s vašemi partnery je důležitá hlavně pro udržení dobrých vztahů. Poskytujte jim pravidelné aktualizace, novinky o produktech a rady pro propagaci. Umožněte jim také sdílet své nápady a názory, abyste mohli společně optimalizovat váš affiliate program. Dokážou vám dát také skvělou zpětnou vazbu na vaše produkty, díky které jste schopni se posunout zase o krůček dál.


Vytvoření úspěšného affiliate programu může být pro váš e-shop skvělou strategií pro zvýšení prodejů a širšího dosahu. S úspěšným affiliate programem získáte nové zákazníky, zvýšíte prodeje a posunete váš e-shop na další úroveň.