Propagujete svůj e-shop, ale výsledky nikde? Více do reklam vkládáte, než vám vydělávají? Možná děláte jednu z nejběžnějších chyb v rámci výkonnostního marketingu. Pojďme se společně podívat na to, které to jsou a jak se jim můžete vyhnout.

1. Znáte své zákazníky?

Nejčastější chybou je špatné cílení. Své publikum je potřeba znát. Musíte vědět, kdo jsou vaši zákazníci, kde se pohybují a kdy, abyste je zaujali v přesně takový moment, který vám přinese cílený výsledek. Musíte vědět, jakým mluví jazykem, abyste se mu přizpůsobili a oni tak vaše aktivity začali přirozeně vyhledávat. Dejte si čas a vytvořte si persony, na kterých budete moci svou práci demonstrovat a tím pádem zjistíte, jestli spolu vše ladí, nebo je potřeba pro personalizaci obsahu udělat ještě nějaké změny.

2. Víte, kde je najít?

Zjistěte si, kde se vaši zákazníci pohybují nejčastěji. Díky tomu budete vědět, na jaké kanály je pro vás nejefektivnější publikovat svůj obsah a vypouštět posléze reklamní kampaně. Nový zákazník vás pravděpodobně sám od sebe hledat nebude, musíte mu jít naproti.

3. Jak analyzujete vaši aktivitu?

I nedostatečná analýza trápí spoustu e-shopů. Je potřeba ji nepodcenit a zjišťovat si veškeré dostupné informace o svých předchozích aktivitách. Není nic horšího, než vypustit kampaň a dát od ní ruce pryč. O reklamní kampaně je potřeba se starat a opečovávat je, aby vám přinesly co největší možný úspěch. Docílíte toho například tím, že budete pravidelně analyzovat své aktivity na dlouhodobější bázi pomocí nástrojů jako je například Google Analytics.

Vyhodnocování kampaní na krátkých časových úsecích se obecně také nedoporučuje. Reklamní systémy mají dost často výkyvy, které jsou zapříčiněné i změnou počasí nebo cyklem měsíce ( před výplatou a po výplatě). Nákupní chování vašich, nebo i potenciálních klientů, se může v průběhu dní hodně lišit. Zkoumejte své aktivity tedy alespoň na úrovni týdnů, ideálně měsíců.

4. Co vše musí člověk ovládat?

K tomuto analyzování je potřeba velmi dobře znát veškeré inzertní i analytické systémy. Pro spuštění reklam pouze na Google nebo Facebooku jsou to pro příklad:

  • Google Ads Manager
  • Google Merchant Center
  • Google Tag Manager
  • Google Analytics
  • Facebook Business Manager
  • Facebook Pixel
  • Facebook Audience Insights

5. Jakou roli hraje rozpočet?

Další z častých chyb je nepřiměřené stanovení rozpočtu. Nízký, nebo naopak přemrštěný rozpočet může vést k nedosažení vašich cílů. Proč? Při příliš vysokém rozpočtu by mohlo dojít k tomu, že se bude utrácet až moc bez dostatečného zřetele k efektivitě a návratnosti investic. Neplýtvejte tedy své peníze zbytečně na neefektivní kampaně. 

S nízkým rozpočtem je ale obtížné zasáhnout dostatečné množství lidí a zvýšit tak povědomí o značce. Reklamy mohou mít omezený dosah a nedostatečný počet zobrazení, což může ovlivnit efektivitu kampaní.

Jak si tedy ideálně stanovit svůj rozpočet? Google doporučuje pro dosažení optimální fáze kampaní mít alespoň 30 objednávek během posledních 30 dní. Vy pravděpodobně budete znát náklady na jednu objednávku, to si vynásobíte 30 a máte hrubý nástřel toho, kolik byste měli ze začátku do výkonnostního marketingu investovat. V průběhu času se může tato částka měnit, to už ale dokážete odhadnout podle vývoje situace ve vašich kampaních.

Ano, je toho dost, co člověk musí řešit, pokud chce mít kvalitní výkonnostní marketing. Určitě to nejsou všechny body, které je třeba si pohlídat. Můžete si ale uvolnit ruce tím, že využijete možností automatizace. Na trhu dnes totiž naštěstí existují nástroje, které všechny body a ještě mnohem více udělají za vás. A to ve vysoké kvalitě díky propracovaným algoritmům a datové základně.

6. Marketing na automat?

Jednou takovou aplikací je Tanganica. Díky ní si dokážete sami a jednoduše spustit reklamní kampaně, aniž byste někdy v životě viděli, jak vypadá například Google Ads nebo Facebook Business Manager.

Pro spolupráci je nutné se pouze zaregistrovat do aplikace, nahrát tam pár potřebných údajů, které jsou pro běh reklam potřeba a poté jen tlačítkem vybrat, který reklamní formát chcete spustit. Můžete také rozložení kampaní nechat na aplikaci a ona vám sám dokáže optimálně nastavit váš mix v rámci výkonnostního marketingu.

Aplikace vám jednak dokáže spustit reklamní kampaně, ale dokonce umí podpořit i ty vaše stávající. V rámci případové studie bylo zjištěno, že aplikace snižuje PNO e-shopům až o 41 %.

U 40 svých největších e-shopů s různým sortimentem, které v reklamách utratili za posledních 12 měsíců více než 43 milionů korun, porovnali jejich výsledky v Tanganice s výsledky z jejich vlastních kampaní.

Toto je výsledek: 

Proč tomu tak je?

  • reklamní účty v té nejvyšší kvalitě
  • profesionálové na každý reklamní formát
  • nejvyšší stupeň podpory přímo od Google
  • slevy pro nákup reklamy díky CSS programu
  • automatizovaná oprava produktových dat
  • a spoustu dalšího

Vyzkoušejte to také! První měsíc navíc hradíte pouze reklamní kredit a Tanganica si za svou službu nic neúčtuje. Poté platíte jen v případě, kdy máte úspěch a maximálně jen 3 % z vygenerovaného obratu přímo přes Tanganicu. 

Co je pro spolupráci potřeba?

  • zaregistrovat se do aplikace
  • zhlédnout dvě krátká návodová videa a postupovat podle nich
    • napojení Tanganica Pixelu
    • export XML feedu
  • dobít kredit
  • stisknout tlačítko

Dál se o nic nestaráte. Aplikace vše zařídí za vás a jako bonus máte možnost kdykoliv využít zákaznické podpory, která vám vždy s čímkoliv ochotně pomůže.

Co vás tedy ještě brzdí od toho, abyste předali výkonnostní kampaně svému automatickému markeťákovi? S Tanganicou zvládne prodávat i vaše babička.