Veselý drak je skvělý příklad e-shopu, který stojí na vybudované komunitě. V dnešní době je pro úspěch značky silná komunita takřka klíčová. Může pomoci značce růst a prosperovat, přináší důvěru a loajalitu, rozšiřuje povědomí o značce a umožňuje budovat svou identitu a hodnoty. V tomto článku se dozvíte, jak nejen díky své komunitě se stal e-shop Veselý drak velmi úspěšným.

Co stálo za zrodem e-shopu?

Historii e-shopu započal příběh o sběrateli a hráči karetní hry Magic the Gathering. Luboš Lauer, majitel e-shopu, psal původně blog o karetní hře cmus.cz (zkratka pro Czech Magic Under Scope), díky kterému se po čase se rozhodl vytvořit svůj vlastní e-shop. 

Tenkrát ještě neexistovaly reklamy na Google ani na Facebooku, takže blog byl pro e-shop jedinou formou propagace. Díky vybudované komunitě většinu prvních zákazníků tvořili právě čtenáři blogu. 

Blog CMUS czech magic under scope
náhled blogu cmus.cz

Náš e-shop v návaznosti na blog CMUS.cz nabízel od počátku prvotřídní karty Magic the Gathering. Jde o fantasy karetní hru, kde se dva hráči střetávají proti sobě. Cílem hry je sebrat druhému hráči 40 životů tím, že na něj útočíte různými nestvůrami, nebo pomocí kouzel, které na ně sesíláte. Magic the Gathering je jednou z nejstarších sběratelských karetních her. Vyšla v roce 1993 a stále se jí daří. Některé karty dosahují hodnoty v řádu statisíců dolarů, zejména ty nejstarší a nejvzácnější.

Naším cílem bylo vytvořit e-shop, který bude pro komunitu hráčů a sběratelů karetních her přínosný a nabídne široký sortiment kvalitních produktů. Dnes se nám podařilo tohoto cíle dosáhnout díky našemu úsilí a oddanosti této komunitě. Jsme jedním z největších e-shopů v České republice, který se specializuje na karetní hry a nabízí široký sortiment kvalitních produktů za dostupné ceny.”

Jsme hrdí na to, že jsme se stali jedním z největších a nejlépe hodnocených e-shopů v České republice. Budeme se i nadále snažit poskytovat našim zákazníkům ty nejlepší služby a produkty.

V čem se e-shop Veselý drak odlišuje od své konkurence?

Naší hlavní konkurenční výhodou je široká znalost a zkušenost s karetními hrami, kterou přenášíme na své zákazníky.

Naše schopnost poskytovat relevantní rady a poradenství našim zákazníkům, kteří se zajímají o sběratelské karty, nám dává obrovskou výhodu. Polovina našeho týmu se aktivně pohybuje v komunitě karetních her, což využíváme při poradenství a také při výběru produktů pro naši nabídku.

Dalším naším přínosem je pečlivost, se kterou zpracováváme zboží a balíme ho pro odeslání. U sběratelských karet je stav obalu pro jeji hodnotu klíčový. Proto se snažíme, aby karty dorazily k našim zákazníkům v bezchybném stavu. Tuto pečlivost si naši zákazníci velmi cení, protože vědí, že karty, které u nás kupují, dorazí vždy v pořádku.

Naší silnou stránkou je také rozsah nabízeného sortimentu. U nás si mohou zákazníci objednat všechno, co pro hraní karetních her potřebují a díky tomu nemají nutkání odcházet z našeho e-shopu jinam.

e-shop-vesely-drak

Co byste poradil člověku, který chce spustit e-shop zaměřený na hry?

Jsem přesvědčen, že trh s e-shopy není již tak volný, jako dříve. S rozmachem e-commerce se trh přeplnil a ty e-shopy, které se nedokázaly efektivně rozvíjet a optimalizovat své procesy, mohou mít nyní velké problémy. Pokud chcete začít podnikat v tomto odvětví, je důležité nabízet výjimečný sortiment produktů a efektivně se vypořádat s požadavky zákazníků. V masovém trhu to už může být náročné. Důležitá je také správná volba okamžiku, jak jsem se přesvědčil na vlastní kůži. Kdyby kdysi nepřišel covid, nemuseli bychom být dnes tam, kde jsme. 


Co vás vedlo k tomu spustit spolupráci s Tanganicou?

Vždy jsme měli tendenci testovat nové věci a jednou z nich byla například platforma Tanganica. Společně s naší agenturou jsme začali využívat Tanganicu a po zkušební době jsme zjistili, že kampaně na této platformě mají podobnou efektivitu, jako naše ostatní kampan. Nicméně, investice do využívání Tanganicy se nám vyplatila, protože jsme zjistili, že všechny kampaně celkově lépe fungují, než když jsme je spravovali jen na jedné platformě.


Ráda bych tímto znovu poděkovala panu Lauerovi, který mi věnoval svůj čas a ochotně se mnou sdílel své poznatky a rady, které daly za vznik tomuto článku. Bez vaší cenné podpory by to nebylo možné. Vaše praktické znalosti a osobní přístup jsou pro mě velkým přínosem a věřím, že náš článek bude pro mnoho čtenářů užitečný a inspirativní. Děkuji vám velmi za váš čas a podporu Tanganicy.