Jedním z nejdůležitějších cílů každého e-shopu je zvýšit průměrnou hodnotu jedné objednávky. To má z pravidla pozitivní vliv na tržby a ziskovost podniku. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout, a v tomto článku si představíme

šest nejúčinnějších metod:

1. Nabídněte doplňky a příslušenství

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zvýšit hodnotu jedné objednávky, je nabídnout zákazníkům doplňky a příslušenství k produktům, které si již vybrali. Například, pokud si zákazník koupí nový telefon, můžete mu nabídnout kryt, ochranné sklo nebo sluchátka. Tím můžete zákazníka motivovat k tomu, aby utratil více peněz a zvýšil tak hodnotu objednávky.

2. Poskytněte nabídku upsellu

Další možností, jak zvýšit průměrnou hodnotu objednávky, je nabídnout upsell. To znamená nabídnout zákazníkovi lepší a dražší verzi produktu, než si původně vybral. Například, pokud si zákazník vybírá novou ledničku, můžete mu nabídnout verzi s větší kapacitou nebo s funkcí ledničky s mrazákem. Tímto způsobem můžete zvýšit hodnotu objednávky bez toho, aby si zákazník objednal více produktů.

3. Sdružujte produkty do balíčků

Další způsob je například nabídnout zákazníkům balíčky nebo sady produktů. Například můžete nabídnout sestavu, která obsahuje kameru, objektiv a brašnu na fotoaparát. Tím můžete motivovat zákazníky k nákupu více produktů najednou a zvýšit tak hodnotu jedné objednávky.

4. Nabídněte dopravu zdarma při určité částce nákupu

Velmi často využívaná možnost je nabídnout zákazníkům dopravu zdarma při určité hodnotě objednávky. Díky tomu je velmi velká pravděpodobnost, že ji zákazníci budou chtít využít, vyberou více produktů a tím pádem utratí více peněz.

5. Doporučení produktů na základě chování zákazníka

Tato metoda personalizace spočívá v doporučení produktů zákazníkům na základě jejich chování na vašich webových stránkách. Například, pokud zákazník prochází kategorií nábytku, můžete mu nabídnout doporučení dalšího nábytku nebo příslušenství, jako jsou polštáře, prostěradla nebo záclony.

6. Upozorňujte na slevy

Zákazníky můžete upozorňovat na aktuální slevy a nabídky. Pokud se zákazník chystá koupit zboží například za 500 Kč, ale při nákupu nad 1000 Kč nabízíte slevu 10%, můžete mu nabídnout doporučení dalšího produktu, aby dosáhl výše objednávky a tím pádem i této slevy.


Zvyšování průměrné hodnoty objednávky je pro e-shop důležité, protože to může přinést mnoho výhod. Zvýšení průměrné hodnoty objednávky může vést ke zvýšení tržeb e-shopu, zlepšení marží a snížení nákladů na dopravu. Navíc, zákazníci, kteří nakupují více než průměrnou hodnotu objednávky, jsou pravděpodobně loajálnější a mají větší potenciál stát se opakovanými zákazníky.

Existuje mnoho způsobů, jak lze zvýšit průměrnou hodnotu objednávky, jako jsou nabízení balíčků, doporučování příbuzných produktů, poskytování slev a nabízení dopravy zdarma při dosažení určité částky. Zákazníci mají rádi pocit, že získávají více za své peníze. Mívají také větší motivaci nakoupit více produktů, aby splnili podmínky pro dopravu zdarma.

Zvyšování průměrné hodnoty objednávky by mělo být jedním z hlavních cílů každého e-shopu, aby získal konkurenční výhodu na trhu. Aby e-shop dosáhl úspěchu, musí se zaměřit na nabízení výhodných balíčků, slev a dopravy zdarma a také nabízet doporučení souvisejících produktů, aby zákazníci nakupovali více a častěji.