Petra Tichá, majitelka eshopu fotodarkyticha.cz, se rozhodla dělat radost druhým a pustila se do výroby fotodárků. Prodej nejdříve započala přes sociální sítě, poté se přesunula do prostředí internetového obchodu. Jejím cílem bylo dostat se do povědomí více zákazníků, kteří by o její dárkové předměty s krásným designem měli zájem.
Jaké byly její začátky podnikání a jak se ji dnes daří? Co by doporučila e-shopařům, kteří se svým podnikáním teprve začínají? To vše se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Jak jste přišla k nápadu založit e-shop s fotodárky?

Fotodárky jsem nejdříve prodávala přes sociální sítě, měla jsem už vytvořenou skupinu stálých zákazníků, kteří se ke mně vraceli. Sem tam si mě našel i někdo z jiného města. A pomalu jsem si začala pohrávat s myšlenkou, že by bylo fajn dostat svoje výrobky i za hranice mého rodného města. 

Co bylo na Vašem začátku podnikání nejtěžší?

Všechno se naučit! Jsem samouk, takže jsme zhlédla spousty videí, přečetla si články o technologii, která se používá k přenosu barev na potiskový materiál. A metodou pokus omyl vychytala chyby a z každého povedeného výrobku měla radost.

Ty krásné designy, které jsou na dárkových předmětech, si děláte sama?

Některé ano, ale většinu si kupuji na tzv. globálním internetovém tržišti, kde si můžete koupit grafiku, návrh, který se Vám líbí.

Jaké fotodárky jsou u zákazníků nejoblíbenější?

Jednoznačně polštářky a hrníčky. Zákazníci k fotce můžou připojit i věnování nebo vyznání lásky.

Kdo je Vaše cílová skupina?

Každý, kdo chce někomu udělat radost.

Jaké máte s Vaším e-shopem plány do budoucna?

Byla bych ráda, kdyby si moje fotodárky zákazníci oblíbili a vraceli se zpátky na můj eshop.

Jak Vám placené reklamy pomáhají v růstu e-shopu?

Velmi, protože se v oblasti online marketingu neorientuji, svěřila jsem se do rukou Tanganicy a jsem mile překvapená, kampaně předčily moje očekávání. Určitě budu i dál s Tanganicou spolupracovat.

Jak hodnotíte marketingový nástroj Tanganica? 

Líbí se mi, že je pro mě jako uživatele systém jednoduchý a přehledný. V podstatě jen dobijím kredit podle svých finančních možností a zpracovávám objednávky, které mi kampaně zajišťují. Ve svém účtu vidím nejen celkové výdaje do kampaní a kolik je z toho vygenerovaný obrat, ale i další sledované údaje.

Jaké byly začátky spolupráce?

Na Tanganicu jsem narazila náhodou na Facebooku, kde jsem si přečetla článek o mladé marketingové firmě z Jablonce. A to bylo znamení 😀 potřebovala jsem zviditelnit a rozpohybovat svůj eshop. Měla jsem obavy, že můj malý eshop nebude pro Tanganicu zajímavý. Nicméně jsem si domluvila osobní schůzku, abych si nechala vysvětlit, jak Tanganica funguje a co je potřeba z mé strany udělat, aby se mohly spustit kampaně. Pak už jsem to nechala plně v rukách Tanganicy. A vyplatilo se! 

Měla byste nějaké rady pro začínající e-shopaře?

Věřit si, nebát se, učit se, nechat si poradit a jít do toho.

Petro, mnohokrát Vám děkujeme za poskytnutí rozhovoru. Přejeme Vám mnoho úspěchů, spokojených zákazníků a ať jste s Tanganicou nadále spokojena.